Data: 2007-10-26 06:28:31
Temat: Re: gołabki
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jenni" <k...@z...pl> wrote in message
news:ffr3t8$due$1@news.onet.pl...
> Witam
>
> Czy ktoś ma przepis na DOMOWE gołabki w sosie pomidorowym.... ?
> Uwielbiam jesc, ale pora na nauke ugotowanie tego, a nie mam pojecia jak
> sie do tego zabrac...
>
> Pozdrawiam
> jenni
Kupić głowę kapusty, ryż, mięso (moze być mielone), cebulę, koncentrat
pomidorowy, przyprawy. Zewnętrzne liście odciąć, wymyć i włozyc do rondla na
dno polane olejem - na nich będą układane gołąbki. Głowę kapusty włożyć do
garnka z wrzątkiem - obrywac zmiękłe liście ostrożnie aby ich nie
porozrywać. Resztę główki wyjąć - siekana przyda się do innych potraw.
Przygotować farsz z ryżu, mięsa, podsmażonej cebuli i przypraw (farsz może
być tylko mięsny - podaje się takie gołąbki do ziemniaków lub kaszy),
nakładać na zblanszowane liście z odkrojonymi grubszymi żyłami i zawijać,
zwinięte układać w rondlu. Po wypełnieniu zalać bulionem - może być z
kostki, na wierzchu ułożyć pozostałe liście. Wstawić do piekarnika i dusić
na wolnym ogniu...
Osobno przygotować sos pomidorowy. Równie smaczny jest sos grzybowy, czy
cebulowy.
|