Data: 2005-01-22 12:53:35
Temat: Re: golonki
Od: m...@v...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam.Mam dwie piekne duze golonki wieprzowe.Niestety nigdy nie robilam
> golonek. Nie mam w domu przepisów. Moze ktos podpowie co z nich
> zrobic.Slyszalam ze pieczone sa dobre. zreszta chyba wolalabym pieczone niz
> gotowane
Trzeba podgotować, żeby zmiękla, inaczej zrobi się z golonki narzędzie
tortur :D
Ja robie w garnku pod cisnieniem ;)
Wkłądam goloneczke, troszke soli, pieprzu, ziele angielskie listki laurowe,
łyżeczka vegety. Żamykam i gotuje z 40-50 minut.
Wcześniej gotuje do miękkości kiszoną kapuste, kiedy zmieknie dorzucam drobno
posiekane grzybki (leśne!) chwilke gotuje, doprawiam (najczęsciej na pieprznie)
Kapuche trzeba odparować tak jak na farsz do pierogów.
Golonko wyjmuje, układam na blasze, wkładam na 10-20 minut do rozgrzanego
pieca (tak 200 stopni) najlepiej funkcja grill lub termoobieg, żeby skórka sie
przyrumieniła i scieła.
Podaje na kapuście z grzybkami, do tego dobre są ponoć leniwe pierogi na słono
(ale nie próbowałam, u mnie wcinają z chlebkiem :D )
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|