Data: 2007-04-26 23:53:20
Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 26 Apr 2007 14:51:31 +0200, Ludek Vasta
<q...@X...onet.pl> wrote:
>Witam,
>
>tlumacze wlasnie z polskiego jakies instrukcje obslugi kuchenek.
>Zaciekawila mnie tam pewna rzecz w terminologii i chcialbym wiec
>zapytac, jak to jest poprawnie w polskim.
>
>Co konkretnie oznaczaja slowa "smażenie" i "pieczenie"? Bo natrafilem na
>taki fragment: "Pieczenie: Pokrętło ustawić na pozycji 6 i rozgrzać
>tłuszcz. Następnie potrawę umieścić w naczyniu a pokrętło obrócić do
>pozycji 4." Szczerze mowiac, pod wplywem czeskiego mialem inne
>wyobrazenie, co to oznacza "pieczenie".
>
>Podam, jak jest w czeskim:
Ja wiem ze w czeskim jest tak samo jak w polskim - przeciez to co na
wstepie zacytowales to nie jest jezyk polski tylko
polskomarketoidalny!!!
Marketoidy dowolne glupstwo bez zmruzenia powiek sa w stanie
wypowiedziec.
NIe przejmuj sie - dobrze rozumiesz.
--
Darek
|