Data: 2007-04-26 23:53:21
Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 26 Apr 2007 20:33:10 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
wrote:
>W oleju - zwłaszcza głębokim smażymy - piec można na małej ilości oleju lub
>nawet bez niego np na patelni grilowej, grilu lub w piekarniku, albo na
>rożnie, l;ub pod opiekaczem.
Panslavisto - nie da sie poec grzejac od dolu i nie zapewniajac
rozprowadzenia ciepla na wszystkie strony. Czyli albo mamy piec lub
piekarnik albo mamy palenicko opd dolu i teraz do wyboru - duzy i
gruby gar miedziany lub zeliwny a pieczen scianek tego gara nie dotyka
albo tez mamy rozen i go krecimy (wersja oszczednosciowa dla
pieczystego plaskiego - ruszt i czesto przewracamy.
Obrobka we wrzacym tluszczu (czy plytkim czy glebokim) grzanym od
spodu to definitywnie smazenie.
--
Darek
|