Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu.edu
!cyclone1.gnilink.net!spamkiller.gnilink.net!gnilink.net!trnddc08.POSTED!0131c4
21!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <e5rs29$hc1$1@atena.e-wro.net>
Subject: Re: gotujemy słoną wodę na makaron, czy dosalamy wrzątek?
Lines: 28
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Message-ID: <%hfgg.4101$3i3.1518@trnddc08>
Date: Sat, 03 Jun 2006 12:30:51 GMT
NNTP-Posting-Host: 72.71.162.225
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc08 1149337851 72.71.162.225 (Sat, 03 Jun 2006 08:30:51 EDT)
NNTP-Posting-Date: Sat, 03 Jun 2006 08:30:51 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270077
Ukryj nagłówki
"JackOss" <p...@o...pl> wrote in message
news:e5rs29$hc1$1@atena.e-wro.net...
> Sól wpływa na temperaturę gotowania wody, ale jak: obniża, czyli lepiej
> wsypać sól i gotować wodę na makaron, czy podnosi: zatem lepiej by było
> poczekać, aż się zagotuje, dosypać soli i dopiero wrzucić makaron?
> A może różnica jest niewyczuwalna w normalnej kuchni?
Sol podwyzsza temperature wrzenia wody oraz obniza temperature jej
marzniecia i wyjasnienie tych zjawisk wcale nie jest proste, ale na kazde
29,2 g (czyli ok. dwoch lyzek stolowych) NaCl rozpuszczonego w 1 kg wody
jej temperatura temperatura wrzenia rosnie o pol stopnia C (a temp.
zamarzania oniza sie o 1,85C.) Podobne dzialanie ma cukier i sole mineralne
(a wiec czym twardsza woda, tym wyzsza temperatura wrzenia.) O "prawdziwej"
temperaturze wrzenia wody decyduje takze wysokosc npm i pogoda (cisnienie
atmosferyczne), ksztalt naczynia w ktorym sie ja gotuje (czym szersze i
nizsze tym temp. wrzenia jest nizsza), dodatki (np. dodatek alkoholu w
procesie gotowania obniza punkt wrzenia calosci dopoki alkohol nie
wyparuje), etc.
A czy jest to wazne w kuchni? Chyba tak, bo w sytuacjach krancowych (silnie
osolona woda, gotowana w wysokim, waskim garnku w czasie burzy, bedzie
wrzala w temp. ponad 100C co moze doprowadzic do szybkiego rozgotowania sie
potrawy.)
--
><eM eL><
|