Data: 2006-06-03 12:30:51
Temat: Re: gotujemy słoną wodę na makaron, czy dosalamy wrzątek?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"JackOss" <p...@o...pl> wrote in message
news:e5rs29$hc1$1@atena.e-wro.net...
> Sól wpływa na temperaturę gotowania wody, ale jak: obniża, czyli lepiej
> wsypać sól i gotować wodę na makaron, czy podnosi: zatem lepiej by było
> poczekać, aż się zagotuje, dosypać soli i dopiero wrzucić makaron?
> A może różnica jest niewyczuwalna w normalnej kuchni?
Sol podwyzsza temperature wrzenia wody oraz obniza temperature jej
marzniecia i wyjasnienie tych zjawisk wcale nie jest proste, ale na kazde
29,2 g (czyli ok. dwoch lyzek stolowych) NaCl rozpuszczonego w 1 kg wody
jej temperatura temperatura wrzenia rosnie o pol stopnia C (a temp.
zamarzania oniza sie o 1,85C.) Podobne dzialanie ma cukier i sole mineralne
(a wiec czym twardsza woda, tym wyzsza temperatura wrzenia.) O "prawdziwej"
temperaturze wrzenia wody decyduje takze wysokosc npm i pogoda (cisnienie
atmosferyczne), ksztalt naczynia w ktorym sie ja gotuje (czym szersze i
nizsze tym temp. wrzenia jest nizsza), dodatki (np. dodatek alkoholu w
procesie gotowania obniza punkt wrzenia calosci dopoki alkohol nie
wyparuje), etc.
A czy jest to wazne w kuchni? Chyba tak, bo w sytuacjach krancowych (silnie
osolona woda, gotowana w wysokim, waskim garnku w czasie burzy, bedzie
wrzala w temp. ponad 100C co moze doprowadzic do szybkiego rozgotowania sie
potrawy.)
--
><eM eL><
|