Data: 2012-03-05 12:44:02
Temat: Re: http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/3
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 05 Mar 2012 12:20:00 +0100, medea napisał(a):
> W dniu 2012-03-05 11:21, Ikselka pisze:
>> Niestety karczek nie jest kleistym mięsem, więc galaretka była
>> półpłynna, a ja dałam za mało żelatyny. No i szczególnie krajanka z
>> racji "nierozciapkania" mięsa jednak potrzebuje więcej, żeby wypełnić
>> przestrzenie: http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/3 4 ostatnie
>> zdjęcia na dole.
>
> Fajna sprawa. Szkoda tylko, że moja córka nie tknęłaby za sam wygląd. ;)
Można zrobić mielonkę typu mortadela, którą dzieci lubią raczej - wtedy
tkni. Albo zrobić lite mięso czy roladę, tylko dobrze upchać. Sprężyna jest
konieczna też.
> A ten szynkowar skąd wytrzasnęłaś?
Z Allegro.
Po lekkim "przezbrojeniu" (korbka, tłok, lejek do jelit) staje się
nadziewarką.
> Jak rozumiem wkłada się to ustrojstwo do wody i gotuje?
>
Tak.
Najpierw mięsko ciasno w woreczek (nawet podwójny, coby ewentualne dziurki
wyeliminować, zawiązać szczelnie!), ja dodatkowo daję na to siatkę
wędliniarską dla łatwiejszego wyjmowania z szynkowara.
Kupię jeszcze taki, typowy szynkowar tylko - też Ci polecam:
http://allegro.pl/garnek-szynkowar-pyszna-i-zdrowa-s
zynka-domowa-i2158586464.html
albo ten większy:
http://allegro.pl/szynkowar-2l-firmy-rossler-austria
-nowosc-mr10-i2174609194.html
--
XL
|