Data: 2002-08-19 18:41:55
Temat: Re: i znow creme fraiche
Od: "Marta MJ" <m...@b...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >>Ucze sie francuskiego i Francuzka powiedziala, ze creme fraiche dodaje
sie
> >>do kawy. W swietle tego co tu kiedys pisaliscie nie moze wiec to byc
> >>kwasne...
> >>Jak to wiec jest???
> >>Wyjasnienia poprosze, zrodla itp.
> >>
> > zrodel zadnych nie mam, poza tym, ze w ROZNYCH krajach jest to
> > cos innego - u nas kwasne, we Francji (chyba) nie.
>
> we Francji to jest, jak nazwa wskazuje, świeża śmietana ;-)
No i wlasnie tak, bo swieza smietana, taka zbierana z wierzchu mleka jest
slodka i pasuje do kawy jak najabrdziej - potem kwasnieje. Ot i tyle.
Poprostu swieza :)
Marta MJ
>
> A np. takie czerstwe pieczywo w Polsce i w Czechach to też co innego.
>
> Waldek
>
|