Data: 2003-02-24 15:40:28
Temat: Re: imbir - pytanko
Od: karambola <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
zGosiula napisał(a):
>
> karambola wrote:
> >
> > Tak, a potem przypalony jest fuj
>
> A wiesz, że karmel tworzy się tylko z cukru (sacharozy, glukozy)?
>
> "karmelizacja (karmel - fr. caramel) proces cieplnego rozkładu cukru, w
> którego wyniku przybiera brązowy kolor.
>
> Hasło opracowano na podstawie "Słownika Wyrazów Obcych" Wydawnictwa
> Europa, pod redakcją naukową prof. Ireny Kamińskiej-Szmaj, autorzy:
> Mirosław Jarosz i zespół. ISBN 83-87977-08-X. Rok wydania 2001."
>
> W przypadku papryki chyba nie o taki proces chodzi, prawda? ;-)
>
Kochana imienniczko, nie jestem chemikiem i spierać się nie będę, ale w
papryce jest cukier (no pewnie fruktoza lub glukoza)więc ma chyba prawo
jakoś tak się ... zmienić ;-)
Tak poza tym, to tę karmelizację słyszałam pare razy od Makłowicza,
odcinków nie zacytuję, na pewno raz to było w odcinku z kuchnią
cygańską i przy kuchni węgierskiej, jak tłumaczył że przyprawy
rozpuszczać w tłuszczu na patelni itd.
A poza tym jesteśmy zgodne, przypalone jest fuj, co nie ? ;-)))
pozdrawiam najserdeczniej
Karambola
|