Data: 2003-02-25 08:14:09
Temat: Re: imbir - pytanko
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> No wlasnie, co sie robi ze swierzym (korzeniem?) imbiru?
>> Jak to sie przyrzadza, mam na mysli; tyrzeba obrac? cienko/grubo?
>> oskrobac? gotowac? zetrzec? Moze ma ktos jakis dobry przepis na
>> potrawe ze swierzym imbirem?
ŚWIEŻYM !!!
> Generalnie imbir nalezy kupowac jedrny, nie zeschniety, nie
> pomarszczony. Po lekkim zadrapaniu skorki powinien silnie pachniec.
>
> Skorke sie obiera cienko, jak najcieniej. Moze byc troche lykowaty, wiec
> jesli sie go cienko nie potnie, to moze byc trudny w pogryzieniu.
>
> Kroisz bardzo ostrym nozem na cienkie plastry, paseczki, lub drobniutka
> kosteczke w zaleznosci od potzreb.
>
> Stosowac jako przyprawe do wszystkiego: salatki, zupy, miesa, ryby.
> Rowniez jako "lekarstwo" (patrz moj post wyzej).
do chińszczyzny kroję imbir i marchewkę w drobne "zapałki", solę i
zalewam octem. Odstawiam na parę godzin do lodówki. Opłukuję i do żarcia
dodaję (w woku). Reszta może być różna, od wege do mięs różnych.
Waldek
|