Data: 2003-02-24 17:34:45
Temat: Re: imbir - pytanko
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> No wlasnie, co sie robi ze swierzym (korzeniem?) imbiru?
> Jak to sie przyrzadza, mam na mysli; tyrzeba obrac? cienko/grubo?
> oskrobac? gotowac? zetrzec?
> Moze ma ktos jakis dobry przepis na potrawe ze swierzym imbirem?
Generalnie imbir nalezy kupowac jedrny, nie zeschniety, nie
pomarszczony. Po lekkim zadrapaniu skorki powinien silnie pachniec.
Skorke sie obiera cienko, jak najcieniej. Moze byc troche lykowaty, wiec
jesli sie go cienko nie potnie, to moze byc trudny w pogryzieniu.
Kroisz bardzo ostrym nozem na cienkie plastry, paseczki, lub drobniutka
kosteczke w zaleznosci od potzreb.
Stosowac jako przyprawe do wszystkiego: salatki, zupy, miesa, ryby.
Rowniez jako "lekarstwo" (patrz moj post wyzej).
Pozdr.,
Shrek
|