Data: 2001-09-17 08:50:28
Temat: Re: jablka
Od: "Setsuna" <m...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja bym ususzyla, albo zrobila chutney. Mozna tez zrobic wino lub cider, ale
to za duzo bawienia sie jak na moj gust...
Apple Chutney
1 srednia cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
8 jablek
3 gruszki (mozna ominac)
1 szklanka rodzynek, namoczonych uprzednio w cieplej wodzie
1/4 szklanki korzenia imbiru drobno pokrojonego
1 lyzka skorki z cytryny
1 lyzka skorki z pomaranczy
1 szklanka octu, moze byc np jablkowego
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki brazowego cukru
przyprawy: kolandra (zmielona), kminek, ziele wg uznania
Pokroic cebule, papryke, jablka i gruszki, wg uznania, na mniejsza lub
wieksza kostke. Dusic cebule i papryke w malej ilosci oleju. Dodac jablka i
gruszki - gotowac przez 5 minut. Dodac pozostale skladniki i gotowac na
srednim ogniu az woda wyparuje. I do sloikow.
Jest to dobry dodatek do hamburgerow, lub kanapek z zoltym serem na
przyklad...
Setsuna
|