Data: 2005-01-14 11:31:25
Temat: Re: jak piec mięso typu boczek lub karczek ?
Od: "akwaman" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
w ciescie? a jak robi sie w ciescie i ciasto? oczywiscie jakie sa rodzaje
ciasta? moze kilak przepisow?
Użytkownik "plitkin" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cs87q8$2ps$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Boczku nie robie, ale karkowke czesto.
>
> Zeby byla mieka i soczysta to tak:
>
> Marynujesz (do marynaty troche octu - ja biore ok. 3-4 przykrywek na 1
> kg).
> Ocet czerwony stosuje, ale pewnie kazdy sie nadaje.
>
> Nast. dnia bierezsz karkowke, rozgrzewasz patelnie z olejem i bsmazasz z
> kazdej strony aby taka delikatna skorka pwstala (bardzo delikatna) -
> pamietaj - z kazdej strony!
>
> Zeby bylo bardziej soczyste: pierarnik na ok. 210 st rozgrzewasz
> (termoobieg
> z reguly stosuje), karkowke do torebek do pieczenia i walisz do
> rozgrzanego
> piekarnika. Pieczesz w takiej temp. ok 20-30 min a pozniej zmniejszasz
> temp. do 180 i kolejne 30-50 min (w zaleznosci od wagi mieska). Bardziej
> soczystej nie zrobisz :-)
>
> Zeby bylo bardziej suche - w zaroodpornym zamykanym naczyniu.
>
> Zeby bylo poprostu pysznie - w ciescie (ja wole razowe).
>
>
|