Data: 2005-01-14 13:22:05
Temat: Re: jak piec mięso typu boczek lub karczek ?
Od: Krzysztof Wróblewski <k...@a...wbc.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ja ro bie tak: przygotowuje marynate z wody i tyle soli az wlozone surowe jajo
wyplynie na wierzch wody, dodaje 2 ziarna ziela ang., 3 liscie laurowe, 1 cebule
w cwiartkach, zabek czosnku i w tym trzymam mieso ok 3 dni ( co dzien obracam i
nastrzykuje, aby marynata dotarla do srodka), wyjmuje chwile obcieka, posypuje
ziolami prowansaldzkimi i wegeta, pieke w szklanym naczyniu pod ptrzykryciem w
temp. 180 st tyle godzin ile kilogramow wazylo mieso, ostatnie 15 minut bez
przykrycia, piekarnik ustawiony na grzanie dol i gora - wychodzi pychota na
goraco i zimno - polecam karczek, boczek, szynke ale najlepszy jest taki bardzo
lekko poprzerastany karczek
|