Data: 2000-04-12 06:23:34
Temat: Re: jak przygotowac schab
Od: "Joanna Pampuch-Wolak" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszko
Ja mam nieco odmienny przepis.
Wez ok. 1,5 kg schabu, sól , 2-3 zabki czosnku, 2 lyzki kminku, 20 dag
suszonych sliwek, 1 lyzke smalcu. Wymyty i osuszony schab nacieram czosnkiem
z sola i zostawiam na pol godziny. Nastepnie wkladam do brytfanny (najlepiej
waskiej), posypuje kminkiem, podkladam smalec i podlewam troche wody.
Wstawiam do mocno nagrzanego piekarnika i pieke przez 45 min. podlewajac co
jakis czas powstalym sosem. Po tym czasie wyjmuje go, obkladam sliwakami,
przykrywam folia aluminiowa (owijam nia blaszke tak bym mogla latwo ja
zdejmowac) i wstawiam na nastepne 45 min. co jakis czas polewajac sosem.
Uwazaj tylko zebys go nie przepiekla bo wtedy jest kruchy.
Mozna go też nadziac sliwkami. Robimy nozem otwory z jednej i drugiej strony
schabu i wpychamy tam sliwki.
Pyszny. Nie ma uroczystosci w moim domu bez niego.
Zycze Ci smacznego.
|