Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak przyrządzić dobrą czerwoną kapustę?
Date: Tue, 24 Jan 2006 18:39:54 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 24
Message-ID: <4...@u...de>
References: <dr55ei$t1j$1@proxy.provider.pl> <dr5og3$djm$1@atlantis.news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de sS7TqFzHSEHd2gt5AGOrRwcJyVJWmAPuWzrkVUBU+gwPhfeF82G+F2
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <dr5og3$djm$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258724
Ukryj nagłówki
Barto wrote:
>>Jak w temacie. Mam ogromną ochotę na czerwoną kapustę na ciepło, ale
>>nigdy mi nie wychodzi dobrze. Moze dlatego, że zwykle robię na oko, bez
>>żadnego przepisu, no i niezbyt często, więc małe mam doświadczenie. Lubię
>>taką słodko-kwaśną, ale zupełnie nie wiem, jak ten efekt smakowy uzyskać.
>>Podzielcie się doświadczeniami :-).
>>
>>Pozdarwiam
>>Ewa
>
>
> Najlepszą czerwoną kapustę (modrum kapuste) robią na Śląsku. Mieszkałem tam
> przez pięć lat. Nigdy i nigdzie lepszej nie jadłem, ale jak oni to robią
> tego nie wiem. :-(((
> Pozdrawiam. B.
no bierzesz przerośnientom spyrkę (czyli boczek), kroisz w kostkę i do
gara. Skórę spyrki też dać (tylko potem wyłowić i dać psu). Jak się
wytopi to na to cebulę (lekko oszklić) i pokrojoną i wypłukaną kapustę.
Do tego liście bobkowe, ziele angielskie i trochę cukru (można, nie
trzeba) i soli. Dodać trochę wody (nie za dużo). Jak się ugotuje, to
doprawić do smaku octem, solą. W każdym razie mi tak smakuje.
Waldek
|