Data: 2006-01-24 17:39:54
Temat: Re: jak przyrządzić dobrą czerwoną kapustę?
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barto wrote:
>>Jak w temacie. Mam ogromną ochotę na czerwoną kapustę na ciepło, ale
>>nigdy mi nie wychodzi dobrze. Moze dlatego, że zwykle robię na oko, bez
>>żadnego przepisu, no i niezbyt często, więc małe mam doświadczenie. Lubię
>>taką słodko-kwaśną, ale zupełnie nie wiem, jak ten efekt smakowy uzyskać.
>>Podzielcie się doświadczeniami :-).
>>
>>Pozdarwiam
>>Ewa
>
>
> Najlepszą czerwoną kapustę (modrum kapuste) robią na Śląsku. Mieszkałem tam
> przez pięć lat. Nigdy i nigdzie lepszej nie jadłem, ale jak oni to robią
> tego nie wiem. :-(((
> Pozdrawiam. B.
no bierzesz przerośnientom spyrkę (czyli boczek), kroisz w kostkę i do
gara. Skórę spyrki też dać (tylko potem wyłowić i dać psu). Jak się
wytopi to na to cebulę (lekko oszklić) i pokrojoną i wypłukaną kapustę.
Do tego liście bobkowe, ziele angielskie i trochę cukru (można, nie
trzeba) i soli. Dodać trochę wody (nie za dużo). Jak się ugotuje, to
doprawić do smaku octem, solą. W każdym razie mi tak smakuje.
Waldek
|