Data: 2002-06-27 17:06:17
Temat: Re: jak zrobić sos gorgoznola?
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mam takie oto pytanie : jak zrobić do makaronu sos Gorgonzola. Domyślam
> się, że z tego właśnie włoskiego sera, ale jak??? I czy można ten ser
> zastąpić innym, pleśniowym twardym i na pewno nie rokpolem który jest za
> słony? tak aby osiągnąć efekt gorgonzoli???
to będzie wtedy sos rokpol. Może zresztą być rokpol. Bierzesz serek topiony
UFO (najlepiej z tych mniej słonych) rozpuszczasz w mleku na gorąco,
dodajesz pokruszonej gorgonzoli (lub innego pleśniowego) do smaku. Gotujesz
mieszając aż się zrobi masa o porządanej konzystencji, ew. rozcieńczyć
mlekiem. Ja dodaję trochę calvadosa, jak żony nie ma (bo ona nie lubi).
Dosolić (jak trzeba). Gotowe. Żryć.
Waldek
|