Data: 2009-11-05 21:39:25
Temat: Re: jaka sól do kiszenia kapusty?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Stokrotka" <o...@a...pl> wrote in message
news:hcvckv$uus$1@news.onet.pl...
>
> > Później będzie za późno. I skorzystaj z porady. Możesz zakisić w słojach
> > Wecka, ale potrzebne sprężyny u uszczelki do pokrywek.
>
> Robiłam tak, to nie to samo.
> Jest też jakiś pszepis, zdajae się na takie szybkie kiszenie (coś 3 dni) w
> weku, to się nazywa po czesku czy jakoś tak, ale to też nie to.
> A kisić można właściwie tak długo jak jest kapusta, do jakiejś połowy
zimy.
> Byle nie za wcześnie, bo jak za ciepło, to nie ma gdzie postawić, i się
> psuje, ale temperatura jest już OK , tylko ja nie mam czasu i nastroju do
> tej roboty.
Problem z dobrą kapoustą to najlepiej z własnej działki i natychmiast po
zbiorze - najbardziej soczysta i wartościowa i smakowo najlepsza.
|