Data: 2009-11-05 21:21:01
Temat: Re: jaka sól do kiszenia kapusty?
Od: Maseł <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Prawusek wrote:
> "Stokrotka" <o...@a...pl> wrote in message
> news:hcvabl$o5k$1@news.onet.pl...
>>> ...na 10kg kapusty daje 200g soli....
>> Ja na 8-10kg kapusty daję 1/4 małej szklanki soli(mała
> szklanka=200-225ml),
>> dobra, ale szybko się psuje.
>> W tym roku na razie nie kiszę.
>
> Później będzie za późno. I skorzystaj z porady. Możesz zakisić w słojach
> Wecka, ale potrzebne sprężyny u uszczelki do pokrywek.
Zakrecane tez ujda - ale kapusty po ubiciu musi byc tak ze 4-5
centymetrow ponizej gornej krawedzi sloika. I do tego kapusta musi byc
"zatopiona" albo we wlasnym soku, albo dodatkowo wspomagana wrzatkiem.
Pozdro
Maseł
|