Data: 2007-09-17 21:41:37
Temat: Re: jaki sos do ryby?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara K. wrote:
> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
> wiadomosci news:13eteu67b3kpvc6@corp.supernews.com...
>
>>Barbaro, dobra jest zapiekana w smietanie, z duza iloscia pieprzu.
>>Najpierw musisz ja opanierowac w mace i usmazyc, potem w naczynie
>>zaroodporne, do pieca i juz.
>
>
> Rybe zalac smietana? I nic wiecej nie dodawac? I smietana, czy smietanka
> (tak dla pewnosci :-))
>
> Dziekuje za przepis na piatkowy obiad i pozdrawiam
> Barbara i Marysia
>
>
Ok, no to tak dokladniej:
4 filety pangi
200 ml kwasnej smietany
2 lyzki skruszonego pieprzu (tak, dwie lyzki stolowe)
1 lyzeczka soli
maka do panierowania
oliwa do smazenia
Filety umoczyc w mace i smazyc na rozgrzanej oliwie z obu stron az
zlote. Przelozyc do zaroodpornego naczynia z pokrywka lub folia
aluminiowa, Zmieszac smietane z pieprzem i sola, zalac nia filety,
zakryc i piec okolo 30 minut w 180C. Podac z salata, ryzem lub
ziemniakami, albo nawet z chlebem (moze byc czosnkowy).
Mozna tez uzyc slodkiej smietanki, jesli sie nie ma kwasnej, ale moim
zdaniem z kwasna jest smaczniejsze. Robie tak rozne ryby, ktore same w
sobie nie maja specjalnego smaku.
Napisz, jak smakowalo.
Magdalena Bassett
|