Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!goblin1!gobli
n.stu.neva.ru!postnews.google.com!m7g2000vbc.googlegroups.com!not-for-mail
From: Stalker <t...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jakos udalo mi sie przezyc...
Date: Wed, 28 Dec 2011 04:16:33 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 46
Message-ID: <d...@m...googlegroups.com>
References: <f...@h...googlegroups.com>
<jde55t$6gv$2@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 78.8.93.247
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1325074594 1236 127.0.0.1 (28 Dec 2011 12:16:34 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Dec 2011 12:16:34 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: m7g2000vbc.googlegroups.com; posting-host=78.8.93.247;
posting-account=MZEQ8woAAABJH1zdYUPin1BnpY7IigVU
User-Agent: G2/1.0
X-Google-Web-Client: true
X-Google-Header-Order: HUALESNKRC
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:8.0) Gecko/20100101
Firefox/8.0,gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:340600
Ukryj nagłówki
On 28 Gru, 05:15, Bbjk <b...@q...pl> wrote:
> > w dniu 2011-12-27 12:01, J-23 pisze:
>
> > Jednak nie gustuje w tej tradycyjnej polskiej kuchni. Ryby, lacznie ze
> > sledziem - owszem moga byc, ale te miesiwa, kapusta i pierogi mnie
> > zabijaja. Reszty nawet nie ruszylem, a i tak ledwo przezylem te
> > niestrawnosc! Nigdy wiecej...
>
> Można zrobić potrawy lekkie, a równocześnie osadzone w polskiej tradycji
> (jeśli się tego chce) i zjeść ich ilość umiarkowaną :)
> Kapusty tez nie lubię i nie było u nas podczas świąt, a ryby
> przyrządzone na tysiąc sposobów jak najbardziej wpisują się w Wigilię. Z
> "mięsiw" można zjeść na świąteczny obiad lekki drób, np. faszerowany
> indyk uchodził za potrawę odświętną już od początku XIX wieku. Pierogi
> można zrobić chude. Także nie lubię i nie używam ciężkiej kuchni,
> opartej na smalcu, wieprzowinie i kapuście, ale to nie koliduje z
> tradycyjnym bożenarodzeniowym menu, już może bardziej z wielkanocnym,
> gdzie na stole wg. tradycji królują szynki i kiełbasy :)
> Zresztą to tłuste, ciężkie jedzenie "od święta" to pokłosie tradycji
> ubiegłych wieków i czasów dość powszechnej codziennej biedy, gdy najeść
> do syta i wysoko kalorycznie można było się właśnie z okazji świąt,
> teraz nie ma takiej konieczności, ani potrzeby, więc przejadanie się z
> powodu świąt uważam za nieporozumienie.
Święte słowa! (Co by w poetyce świątecznej pozostać)
Nawet tymi "ciężkimi" zresztą można sobie krzywdy ne zrobić, bo jak
mówi tradycja,
każdej potrawy, a i owszem trzeba, ale tylko spróbować :-)
A na pozostałe dni toć tradycja nasza doskonały "wypalacz tłuszczu"
zna, tylko musi być dobrze zmrożony ;-)
Stalker
|