Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jeszcze raz menu wigilijne
Date: Thu, 29 Nov 2001 08:51:20 +0100
Organization: lubman
Lines: 58
Message-ID: <9u4pfg$b3j$1@news.lublin.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1007020342 11379 195.117.192.115 (29 Nov 2001 07:52:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Nov 2001 07:52:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84608
Ukryj nagłówki
Użytkownik <n...@m...ch> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> bede miala gosci na wililie i to takich, ktorzy nigdy czegos takiego
> jak polska wigilia nie widzieli. Pewnie sie beda dziwic, ze miesa nie ma:(((
Wytlumaczysz im, ze to jest wlasnie zwyczaj wigilijny - zgodnie z tradycja
tego dnia zwierzeta sa bracmi ludzi (a nawet mowia ludzkim głosem ;-),
wiec nie nalezy spozywac ich miesa.
> Chyba nie mam na tyle charyzmy zeby wszystkim narzucic dzielenie sie
> oplatkiem...
A moze sprobuj, bo to w sumie najwazniejszy zwyczaj... wypowiadanie
zyczen pelnych szczerosci i ciepla. Skladamy sobie przeciez zyczenia
przy tylu innych okazjach...
Przypomnial mi sie oplatek, ktory kiedys jadlam na wigilii w gorach;
byl on podawany razem z cieplym miodem, bylo to bardzo orginalne
i smaczne.
Jednym z dan na tej wigilii byly golabki z kasza.
Szkoda, ze nie dostaniesz tam sledzi, bo sa pyszne w oleju z cebulka.
> Lamance z makiem (albo kutie? co lepsze???)
I to i to ;-)
Nie zapominaj, ze optymalna ilosc dan na stole wigilijnym to 12 :)
Jezeli jest ich mniej, to powinna to byc nieparzysta ilosc.
Potraw z makiem powinno byc wiele, gdyz mak ma zapewniac
bogactwo, a miod szczescie. Mozesz tez zrobic kluski z makiem,
to kolejna potrawa wigilijna.
> Karpia moze tak, ale juz niezywego i troche ostatnim razem "pachnial", no ale
> potrzebna mi luska, wiec chyba go zrobie... Tylko jak??? Co mozna oprocz
> smazonego?
Zerknij, co Joanna robi z karpia na wigilie:
http://jduszczynska.republika.pl/
Znajdziesz tam wiecej ciekawych rzeczy, np. pierogi z kapusta i grzybami.
Mozna tez zrobic rybe w warzywach, wykorzystujac do tego filety z ryb
morskich.
> co jest przepyszne i moze znalezc uznanie obcokrajowcow?
Raz w zyciu jadlam na wigilii moczke, to bylo naprawde pyszne!
Ciekawe, czy znasz ta potrawe? Jest ona znana na Slasku, robi
sie ja z piernika, mnostwa bakalii i jeszcze cos tam...
> Jakie fajne tradycje przyblizyc (zrobie moze szopke z ciasta)
Musi byc choinka, bo pod nia sa prezenty :)
Rozpoczecie wigilii, gdy zablysnie pierwsza gwiazdka, palaca sie
swieca, wolne miejsce przy stole. Kolejny zwyczaj wigilijny to
trzeba sprobowac kazdego dania, gdyz "ile potraw sie opusci, tyle
w przyszlym roku ominie nas przyjemnosci".
Pozdrawiam
Lilla
|