Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: tomjas <t...@W...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kEczAp
Date: Tue, 12 Jun 2012 05:48:11 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 37
Message-ID: <s...@k...domain>
References: <jr2uon$qsm$1@node2.news.atman.pl> <jr435p$lst$1@inews.gazeta.pl>
<fpiwcfideaab$.1jibc6w4lu7u0.dlg@40tude.net>
<jr5bkv$6hn$1@usenet.news.interia.pl>
<1s0v6puykywsj$.twe7tkgluie1.dlg@40tude.net>
Reply-To: tomjas
NNTP-Posting-Host: 77-223-206-237.lublin.hypnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1339480091 12796 77.223.206.237 (12 Jun 2012 05:48:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Jun 2012 05:48:11 +0000 (UTC)
X-User: tomasz.jasinski
User-Agent: slrn/0.9.9p1 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346608
Ukryj nagłówki
On Mon, 11 Jun 2012 20:38:53 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia Mon, 11 Jun 2012 19:59:58 +0200, jerzy.n napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:fpiwcfideaab$.1jibc6w4lu7u0.dlg@40tude.net...
>>>> Ileż tam musi być chemii ...
>>>>
>>>
>>> Chcesz powiedzieć, że NAPOCZĘTE powidła czy kapusta się nie psują? -
>>> ojjj....
>
>> No niech sie psują i pleśnieją,
>
> Moje tam (powidła, przeciery i wszystko inne) pleśnieją aż miło, o ile
> postoją napoczęte=otwarte dłuższy czas i nie będę tu wstawiać gadek o
> niepsuciu się, bo MA się psuć i tyle.
>
>> bo jesli sie nie psują to właśnie dlatego ze
>> są pełne chemi.
>
> Np Żelfixu. Niektórzy robią powidła na tym, o zgrozo.
> Nie powiem, do niskosłodzonego dżemu używam. No ale powidła to już insza
> inszość przecież.
>
>> Kiedyś bez problemu mleko postawione w saganku przetwarzało
>> sie w siadle mleko nastepnego dnia. Niech mi ktos teraz to powtórzy :-))
>
> Prawie nikt na wsi już mleka nie przetwarza, ba, mleko (=krowy) w mało
> którym gospodarstwie indywidualnym można zoczyć, więc odpowiednie bakterie
> już w naszym ekosystemie prawie już zanikły jak w innych rejonach świata
> lata temu (mleko np w RPA np za cholerę nie ukisło, tylko się psuło -
> osobiste traumatyczne doświadczenie stęsknionego za zsiadłym Teścia z
> pobytu lata temu w RPA), w powietrzu już sobie u nas nie fruwają jak
> niegdyś
A to dobre:) Ogórki też Ci się nie kiszą, bo nie "fruwają" już bakterie?
Do ogórków też dodajesz kultury bakterii?
|