Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!
nemesis.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-
mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kaczka gotowana
Date: Tue, 16 Sep 2008 09:15:32 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 38
Message-ID: <ganmh8$630$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <c...@m...michwelt> <4...@n...home.net.pl>
<q3gbugxf0wte.2ylbtdiu4lcy$.dlg@40tude.net> <gankti$nuq$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1221549416 6240 83.15.147.162 (16 Sep 2008
07:16:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 Sep 2008 07:16:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3350
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315383
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jolka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gankti$nuq$1@news.onet.pl...
>
>>
>> Lubię krupnik na gęsich skrzydełkach, a poza tym żadnego gotowanego
>> drobiu,
>> nawet rosół z drobiu mi nie "leży" - jak rosół, to tylko wołowy, ale to
>> o.t.
> Właśnie jak rosół to tylko wołowy!!! Popieram mi też taki najbardziej
> smakuje.
> Ewentualnie mozna dodać kawałek mięsa drobiowego np. kury ale tylko takiej
> co po prawdziwym podwórku chodziła.
> Wogóle nie rozumiem jak ludzie mogą gotować rosół na udkach kurczaka ze
> sklepu albo na tych "skórach i kościach", które w sklepach nazywają sie
> porcjami rosołowymi dla mnie to nie rosół tylko woda po rosole.
> Apropos kaczki. Zawsze dostaje ze wsi od rodziny kaczkę (taką kolorową) i
> o ile jest młoda to mięsko gotowane ma pyszne szczególnie z krótkich
> kaczych udek jest najlepsze! Ale jak swoje juz wychodziła to sie nie
> nadaje do zjedzenia, bo mozna ją i cały dzień gotować i twardzizna, wtedy
> tylko na smak do rosołku, bo sam rosół z kaczki jest dla mnie za tłusty.
> I tyle moich wywodów kaczo-rosołowych!
> Jolka
1. rosol to tylko z miesa "mieszanego" :-) Najsmaczniejszy (dla mnie
oczywiscie)...
rosolowe, rosbeft, antrykot (te 2 ostatnie pozycje juz wyszly z uzycia w
Polsce do rosolu z powodu ceny galopujacej w gore), szponder, mostek
(oczywiscie nie wszystkie a do wyboru jedno z powyzszych), dodaje zeberka,
czasem nawet kawaleczek karczku, schabu czy szynki, kawalatek cielecinki,
skrzydla (udka, szyje) z kurczaka lub z indyka.
serca drobiowe, zoladki drobiowe, warzywa, ze 2-3 pieczarek i ... koniec
raczej :-)
2. pyszny jest krupnik robiony na kaczych udkach (wiem ze szkoda, aler
pycha... kiedys nie mialem innego miesa a trza bylo krupnik zrobic i wyszedl
cudowny).
|