Data: 2008-09-16 07:15:32
Temat: Re: kaczka gotowana
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jolka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gankti$nuq$1@news.onet.pl...
>
>>
>> Lubię krupnik na gęsich skrzydełkach, a poza tym żadnego gotowanego
>> drobiu,
>> nawet rosół z drobiu mi nie "leży" - jak rosół, to tylko wołowy, ale to
>> o.t.
> Właśnie jak rosół to tylko wołowy!!! Popieram mi też taki najbardziej
> smakuje.
> Ewentualnie mozna dodać kawałek mięsa drobiowego np. kury ale tylko takiej
> co po prawdziwym podwórku chodziła.
> Wogóle nie rozumiem jak ludzie mogą gotować rosół na udkach kurczaka ze
> sklepu albo na tych "skórach i kościach", które w sklepach nazywają sie
> porcjami rosołowymi dla mnie to nie rosół tylko woda po rosole.
> Apropos kaczki. Zawsze dostaje ze wsi od rodziny kaczkę (taką kolorową) i
> o ile jest młoda to mięsko gotowane ma pyszne szczególnie z krótkich
> kaczych udek jest najlepsze! Ale jak swoje juz wychodziła to sie nie
> nadaje do zjedzenia, bo mozna ją i cały dzień gotować i twardzizna, wtedy
> tylko na smak do rosołku, bo sam rosół z kaczki jest dla mnie za tłusty.
> I tyle moich wywodów kaczo-rosołowych!
> Jolka
1. rosol to tylko z miesa "mieszanego" :-) Najsmaczniejszy (dla mnie
oczywiscie)...
rosolowe, rosbeft, antrykot (te 2 ostatnie pozycje juz wyszly z uzycia w
Polsce do rosolu z powodu ceny galopujacej w gore), szponder, mostek
(oczywiscie nie wszystkie a do wyboru jedno z powyzszych), dodaje zeberka,
czasem nawet kawaleczek karczku, schabu czy szynki, kawalatek cielecinki,
skrzydla (udka, szyje) z kurczaka lub z indyka.
serca drobiowe, zoladki drobiowe, warzywa, ze 2-3 pieczarek i ... koniec
raczej :-)
2. pyszny jest krupnik robiony na kaczych udkach (wiem ze szkoda, aler
pycha... kiedys nie mialem innego miesa a trza bylo krupnik zrobic i wyszedl
cudowny).
|