Data: 2001-12-05 10:39:39
Temat: Re: kandyzowanie skorek pomaranczy
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...fu-berlin.de...
> Justyna Trzcinska wrote:
> >
> przeca już powawałem. Miesiąc temu:
>
> skórki cytryny (lemony, pomarańczy - orangeat) wymoczyć parę dni w
> wodzie. Aha, oczywiście te niepryskane i oskubać dokładnie z białej
> skórki. Wodę zmieniać 2-3 razy. Ugotować w lekko osolonej wodzie
> (łyżeczka soli na 2l wody), aż będą miękkie. Imbir, ananas i inne owoce
> bez wymoczenia i wstępnego gotowania. Zrobić syrop (cukier+woda,
> aż się będzie ciągnąć), zagotować skórki (dobrze przegotować). Wyłowić
> skórki, syrop jeszcze zagęścić (wygotować wodę) i jeszcze raz wrzucić te
> skórki. Gotowa? 5min. Wyłowić, pokroić w kostkę, posypać dobrze cukrem.
>
O, tototo! Nie będę pytać, wygląda chyba podobnie. I pewnie dobre wyjdą.
Zresztą sama spróbuję w tym roku zrobić.
Dzięki Waldek!
Wkn
|