Data: 2003-08-20 08:50:48
Temat: Re: kardamon ???
Od: "Antoś" <k...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisał w wiadomości
news:3F43325F.314B81A8@rzeczpospolita.pl...
> ja dodaje zielonego kardamonu do herbaty,
> wiem, ze niektorzy uzywaja go tez do kawy, ale ktos mi mowil, ze w
> krajach arabskich dodaje sie go tez do mies
> prawda to??? jesli tak do jakich potraw i w jaki sposob (mieli sie go
> ????)
Prawda to :) Jak wyczytałam, dodaje się go np. do baraniny, kurczaka.
http://www.republika.pl/zombiboys/roznemieso/5.HTM
http://swiatsmakow.w.interia.pl/17.html#Kardamon
http://www.kuchnia.3miasto.pl/5150.htm
http://www.polonina.pl/pages/baranina_pilawy01.htm
"Mój" kardamon (jest zmielony) i w takiej postaci dodaję go do potraw. Z
przepisów nie zawsze tak wynika, w jednym pojawia się sformułowanie 3
kardamony... A kawa z takim dodatkiem jest naprawdę bardzo smaczna. Niekiedy
dodaję go do potraw z ryżem na słodko, ale to moja własna koncepcja :)
Pozdrawiam, Ania
|