Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kawa po staropolsku
Date: Sun, 12 Aug 2007 11:06:30 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <f9mikc$k2n$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <f9meva$3km$1@news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: abcx132.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1186909646 20567 83.6.239.132 (12 Aug 2007 09:07:26
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Aug 2007 09:07:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000764-6, 2007-08-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:300355
Ukryj nagłówki
"Stalker" <t...@i...pl> wrote in message
news:f9meva$3km$1@news.interia.pl...
> Tak sobie siedzę, piję kawusię i próbuję walczyć z polskim wynalazkiem:
> "kawą sypanką", czy jak to mówią "z fusami"
>
> I tak mi sie przypomniał "Pan Tadeusz":
>
> ...Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju:
> W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,
> Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
> Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta
> Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,
> I zna tajne sposoby gotowania trunku,
> Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,
> Zapach moki i gęstość miodowego płynu.
> Wiadomo, czym dla kawy jest dobra śmietana;
> Na wsi nie trudno o nię: bo kawiarka z rana,
> Przystawiwszy imbryki, odwiedza mleczarnie
> I sama lekko świeży nabiału kwiat garnie
> Do każdej filiżanki w osobny garnuszek,
> Aby każdą z nich ubrać w osobny kożuszek...
>
> Tak, tylko na czym polegały te tajne sposoby?
> Czy ktoś z grupowiczów wie może jak się parzyło kawę "po staropolsku?"
>
> Pozdrowienia Stalker
Gotowana w żeliwnym rondelku, co najmniej z pół godziny, pita gorzka lub
z miodem, ze słodką śmietaną nalaną na wierzch, teraz raczej dałbym ubitej
śmietanki i cukier trzcinowy z dodatkiem cynamonu.
Parzenia kawy uczono się u Turków - więc parzenie odbywało się na wzór
kawy po turecku, a Sobieski zdobył spore zasoby mało znanego ziarna -
znalazł się jednak taki, który na tym się znał i za grosze kupił wszystko -
otworzył pierwsze kawiarnie w Wiedniu i innych miastach - nazywał się
Kulczycki.
W moim mieście była restaruracja "U Kulczyckiego"...
|