Data: 2005-08-16 13:29:58
Temat: Re: kiszone śliwki
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Emek napisał:
> A czy przepis możesz podać? Z chęcia bym wypróbował - nigdy nie jadłem
> kiszonych śliwek - tym bardziej, że wszystko co dotychczas jadłem ze śliwek
> bardzo mi smakuje (konfitury chyba najbardziej).
Prawo serii? :) Przed chwilą ktos pytał mnie na priva o to...
Kisi się zupełnie jak ogórki.
Do kiszenia bierze się jędrne, niezbyt dojrzałe węgierki. Układa
się je warstwami w garnku kamiennym lub słoju i zalewa. Wcześniej na
dno i na wierzch dobrze dać liście winorośli lub czarnej porzeczki.
Zalewa taka, jak do ogórków, można dodać troszkę mąki żytniej.
Konfitur to Ci nie będzie przypominac, ale jest smaczne. Nawet bardzo :)
--
pa, BasiaBjk
|