Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "AniaM" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Date: Sun, 23 Apr 2006 22:45:54 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 41
Message-ID: <e2gp1q$prv$1@news.onet.pl>
References: <e2gb5o$cng$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 87.207.233.152
X-Trace: news.onet.pl 1145825146 26495 87.207.233.152 (23 Apr 2006 20:45:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 23 Apr 2006 20:45:46 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Sender: jrYyGyjS8D9YqgXoEraVdCIFUQW2yF1z
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266875
Ukryj nagłówki
"maf" <m...@n...alpha.pl> wrote in message
news:e2gb5o$cng$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Juz kiedys pisalem o kotletach. Po prostu nie udaja mi sie.
> Wczoraj zrobilem probe, jeden schabowy panierowany.
> Przyprawilem, rozbilem, zamoczylem w rozbeltanym jajku, pozniej w tartej
> bulce.
> Wrzucilem na goracy smalec, pierwsza strona sie ladnie usmazyla,
> przewrocilem na druga strone, - odkleila sie panierka.
> Dzisiaj 4 schabowe - przyprawione opanierowane jak wczoraj, ale po
> przewroceniu, zeby sie nie przykleily poruszylem je widelcem. Nie
> przykleily
> sie, lataly na tluszczu - wyszly gorzej, brzegi przypalone, bo
> obserwowalem
> czy sie zarumienily.
> Kurde moze maja sie przykleic po przewroceniu i po przysmazeniu same
> odejda?
> Przez to ze sie nieprzykleily to sie wygiely do gory?
> Zrobilem fotki, osoby wrazliwe prosze o nie klikanie na linka :)
> http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/kotlet.html
> Normalnie to wszystko mi sie udaje w kuchni, poza kotletem schabowym
> panierowanym.
> Moze zmienic patelnie?, to jest zepter, mieszcza sie na niej 4 kotlety
> lekko
> rozbite po 200g.
> Pozdr
> maf
>
>
>Proponuje moj sposob
:
Schab obtoczyc w mace, jajku i bulce tartej. Podsmazyc na ogniu na duzym
ogniu z dwoch stron. A potem przelozyc kotlety do garnka wylozonego
plastrami ziemniaka. Na kazdy kotlet mozna dac po kawaleczku masla, garnek
przykryc i na plytke, aby doszly. Polecam ten sposob, bo mozna rozlozyc
przygotowanie kotletow w czasie., np. jednego dnia podsmazyc, a drugiego
dokonczyc. Sposob sprawdzony przez cala moja rodzine, polecam - kotlety
nigdy nie sa przypalone, najwyzej plastry ziemniaka.
|