Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anet" <a...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kottbullar i pitipanna
Date: Thu, 1 Dec 2005 12:17:44 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <dmmm82$rq0$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dmmkhg$oln$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.176.130
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1133435972 28480 213.25.176.130 (1 Dec 2005 11:19:32
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Dec 2005 11:19:32 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254334
Ukryj nagłówki
Użytkownik "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:dmmkhg$oln$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam, proszę, tylko nie google, bo tam już byłam. Chcę zrobić
> kottbullary, ale
> takie z ziemniakami, nie z bułką. Próby z bułką już mam za sobą - takie
> sobie
> wyszło, nijak się nie umywa do kottbullarów, które się kupuje we Szwencji
> w
> pierwszym lepszym sklepie (w opakowaniach po 1 i po 2 kilo). Ziemniaki
> ugotowane, mięsko kupię wracając z pracy. Chodzi mi tylko o proporcje
> ziemniaki/mięsko/śmietanka. I czy one są takie miło ostre od pieprzu czy
> coś
> innego trzeba dać? No i obróbka cieplna - w googlach odnalazłam dwie
> szkoły - 1.
> smażyć potrząsając i 2. piec w piekarniku.
> Do kottbularów by mi pasowała pitipanna (czy tak się pisze?), ale jadłam
> ją
> zrobioną z gotowej mrożonki i nie bardzo pamiętam co tam było oprócz
> ziemniaków.
> Dziękuję, pozdrawiam - Agnieszka
Ja posiadam taki przepis niestety przeze mnie nie wypróbowany no i zawiera
jednak bułkę
Wklejam
500 g mieszanego mielonego
1 jajko
2-3 dl śmietanki, mleka albo wody
1 mała cebula
0,5 dl bulki tartej
2 gotowane, zimne ziemniaki
2 łyżki stołowe masła albo margaryny
sól, pieprz itp.
1. Wsyp bułkę tarta do śmietanki (mleka, wody), zsumuj ziemniaki, dorzuć
jajko, bardzo drobno pokrojona cebule i mielone. Wyrób to wszystko w
jednolita masę. Dodaj sól, pieprz do smaku.
2. Uformuj kulki z tego "ciasta" i smaż je na patelni na gorący, (ale nie na
bardzo gorącym) tłuszczu. Podrzucaj kulki na patelni żeby osmazyly się równo
ze wszystkich stron.
3. Podawaj z sosem (bulion, tusz ze smażenia, śmietana, mąka) i tłuczonymi
ziemniakami lub makaronem gotowanym z mlekiem (nie wiem jak się to po polsku
nazywa).
4. Obowiązkowo musisz to jeść z ZURAWINAMI
Anet
|