Data: 2005-12-01 11:17:44
Temat: Re: kottbullar i pitipanna
Od: "Anet" <a...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:dmmkhg$oln$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam, proszę, tylko nie google, bo tam już byłam. Chcę zrobić
> kottbullary, ale
> takie z ziemniakami, nie z bułką. Próby z bułką już mam za sobą - takie
> sobie
> wyszło, nijak się nie umywa do kottbullarów, które się kupuje we Szwencji
> w
> pierwszym lepszym sklepie (w opakowaniach po 1 i po 2 kilo). Ziemniaki
> ugotowane, mięsko kupię wracając z pracy. Chodzi mi tylko o proporcje
> ziemniaki/mięsko/śmietanka. I czy one są takie miło ostre od pieprzu czy
> coś
> innego trzeba dać? No i obróbka cieplna - w googlach odnalazłam dwie
> szkoły - 1.
> smażyć potrząsając i 2. piec w piekarniku.
> Do kottbularów by mi pasowała pitipanna (czy tak się pisze?), ale jadłam
> ją
> zrobioną z gotowej mrożonki i nie bardzo pamiętam co tam było oprócz
> ziemniaków.
> Dziękuję, pozdrawiam - Agnieszka
Ja posiadam taki przepis niestety przeze mnie nie wypróbowany no i zawiera
jednak bułkę
Wklejam
500 g mieszanego mielonego
1 jajko
2-3 dl śmietanki, mleka albo wody
1 mała cebula
0,5 dl bulki tartej
2 gotowane, zimne ziemniaki
2 łyżki stołowe masła albo margaryny
sól, pieprz itp.
1. Wsyp bułkę tarta do śmietanki (mleka, wody), zsumuj ziemniaki, dorzuć
jajko, bardzo drobno pokrojona cebule i mielone. Wyrób to wszystko w
jednolita masę. Dodaj sól, pieprz do smaku.
2. Uformuj kulki z tego "ciasta" i smaż je na patelni na gorący, (ale nie na
bardzo gorącym) tłuszczu. Podrzucaj kulki na patelni żeby osmazyly się równo
ze wszystkich stron.
3. Podawaj z sosem (bulion, tusz ze smażenia, śmietana, mąka) i tłuczonymi
ziemniakami lub makaronem gotowanym z mlekiem (nie wiem jak się to po polsku
nazywa).
4. Obowiązkowo musisz to jeść z ZURAWINAMI
Anet
|