Data: 2005-12-01 10:50:13
Temat: kottbullar i pitipanna
Od: "batory" <b...@b...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam, proszę, tylko nie google, bo tam już byłam. Chcę zrobić kottbullary, ale
takie z ziemniakami, nie z bułką. Próby z bułką już mam za sobą - takie sobie
wyszło, nijak się nie umywa do kottbullarów, które się kupuje we Szwencji w
pierwszym lepszym sklepie (w opakowaniach po 1 i po 2 kilo). Ziemniaki
ugotowane, mięsko kupię wracając z pracy. Chodzi mi tylko o proporcje
ziemniaki/mięsko/śmietanka. I czy one są takie miło ostre od pieprzu czy coś
innego trzeba dać? No i obróbka cieplna - w googlach odnalazłam dwie szkoły - 1.
smażyć potrząsając i 2. piec w piekarniku.
Do kottbularów by mi pasowała pitipanna (czy tak się pisze?), ale jadłam ją
zrobioną z gotowej mrożonki i nie bardzo pamiętam co tam było oprócz ziemniaków.
Dziękuję, pozdrawiam - Agnieszka
|