Data: 2008-12-08 16:07:15
Temat: Re: krokiety
Od: "Ola" <o...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):
Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:ghe5ks$8hq$1@news.onet.pl...
> Prosze o porady n/t przygotowywania krokietow.
> Otworzylem sloik wlasnorecznie zakiszonej kapusty, mam rozne inne
> ingrediencje i jestem milosnikiem krokietow. Nigdy ich nie robilem.
> Dotychczas mialem przyjemnosc jesc tylko te, ktore zrobila moja mama.
>
> Wlasciwie to jak sie robi krokiety?
>
> mariusz
>krokiety z kapusta (mozna tez dodac grzyby)
odcisnac sok z kapusty zostawic troche takiej odcisnietej a reszte wlozyc do
sitka lub innego cedzaka i przelac wrzatkiem. Calosc przelozyc na patelnie
podlanej lekko olejem. W wersji z grzybami trzeba wrzucic grzyby do garnka
zalac woda i zagotowac i niech sie pogotuja jakies 5-7 minut. Odcedzic
ugotowane grzyby ale wywaru nie wylewac!!! grzybki rozdrobnic i dodac do
kapusty na patelni.
dusic na patelni ok 15- 20 min na malym ogniu podlewajac wywarem z grzybow,
mieszac co jakis czas dodac do smaku pieprz.Po uplywie czasu zdjac z ognia i
ostudzic. Zrobic ciasto na nalesniki i usmazyc. Gdy kapusta wystygnie
nakladac na nalesniki i zawijac w nastepujacy sposob najpierw boki do
srodka i potem zwinac po dlugosci obtoczyc w roztrzepanym jajku i bulce
tartej zaczynajac od miejsca gdzie konczy sie zawiniecie nalesnika smazyc z
obu stron na zloty kolor i gotowe :)
proste:) smacznego :)
PS. mozna tez zamiast kapusty i grzybow np. pieczarki
pieczarki umyc pokroic w kostke i udusic na patelni z cebulka dodac sol i
pieprz do smaku i postepowac jw.
|