Data: 2008-12-08 16:25:31
Temat: Re: krokiety
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ola" <o...@o...pl> wrote in message
news:ghjgof$2pu$1@inews.gazeta.pl...
> Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):
>
> Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:ghe5ks$8hq$1@news.onet.pl...
> > Prosze o porady n/t przygotowywania krokietow.
> > Otworzylem sloik wlasnorecznie zakiszonej kapusty, mam rozne inne
> > ingrediencje i jestem milosnikiem krokietow. Nigdy ich nie robilem.
> > Dotychczas mialem przyjemnosc jesc tylko te, ktore zrobila moja mama.
> >
> > Wlasciwie to jak sie robi krokiety?
> >
> > mariusz
> >krokiety z kapusta (mozna tez dodac grzyby)
> odcisnac sok z kapusty zostawic troche takiej odcisnietej a reszte wlozyc
do
> sitka lub innego cedzaka i przelac wrzatkiem. Calosc przelozyc na patelnie
> podlanej lekko olejem. W wersji z grzybami trzeba wrzucic grzyby do garnka
> zalac woda i zagotowac i niech sie pogotuja jakies 5-7 minut. Odcedzic
> ugotowane grzyby ale wywaru nie wylewac!!! grzybki rozdrobnic i dodac do
> kapusty na patelni.
> dusic na patelni ok 15- 20 min na malym ogniu podlewajac wywarem z
grzybow,
> mieszac co jakis czas dodac do smaku pieprz.Po uplywie czasu zdjac z ognia
i
> ostudzic. Zrobic ciasto na nalesniki i usmazyc. Gdy kapusta wystygnie
> nakladac na nalesniki i zawijac w nastepujacy sposob najpierw boki do
> srodka i potem zwinac po dlugosci obtoczyc w roztrzepanym jajku i bulce
> tartej zaczynajac od miejsca gdzie konczy sie zawiniecie nalesnika smazyc
z
> obu stron na zloty kolor i gotowe :)
> proste:) smacznego :)
> PS. mozna tez zamiast kapusty i grzybow np. pieczarki
> pieczarki umyc pokroic w kostke i udusic na patelni z cebulka dodac sol i
> pieprz do smaku i postepowac jw.
Krokiety mięsne, a nawet z ugotowanych płucek zmielonych i przesmażonych z
cebulką.
Mogą być rybne, także farsz z ryby wędzonej, albo z kalmara.
|