Data: 2007-12-09 22:22:26
Temat: Re: krówki -- co zrobiliśmy nie tak?
Od: "Tadeusz Smal" <s...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:fjg5gv$dbe$1@inews.gazeta.pl...
> Tadeusz Smal pisze:
>
>> ja coprawda ostatni raz prawie 40 lat temu robilem "krowki"
>> ale pamietam ze zawsze dodaalem do masy troche octu
>> dzieki czemu krowki robily sie kruche
>
> Jeśli robimy bez octu, to kruchość można regulować stopniem wygotowania
> kajmaku, im dłużej się gotuje, tym bardziej kruchy. Imo najlepsze są te
> domowe krówki z wierzchu kruche, a wewnątrz lekko ciągnące się, z kruchymi
> ośrodkami - taki kajmak musi się gotować, a raczej pyrkać ok. 3 h.
:)
3 godziny to tylko przy gotowaniu grochowki
jestem w stanie wytrzymac przy garach
:)))))))
z pozdrowieniami i usmiechami
smal
|