Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!not-for-mail
From: Paul Urstein <p...@p...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kuchnia francuska
Date: Fri, 31 Mar 2000 22:20:12 +0000
Lines: 43
Message-ID: <3...@p...ch>
References: <01bf98b4$c03cab80$7a01a8c0@kurs7.szkola.vernet.pl>
<8bv7sf$2ljo$1@news.ipartners.pl> <3...@p...ch>
<3...@c...fr>
NNTP-Posting-Host: ras44.planet.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.7 [fr] (Win98; I)
X-Accept-Language: fr
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26058
Ukryj nagłówki
behemoth a écrit :
> Paul Urstein wrote:
> >
> > Tomasz Kurzacz a écrit :
> >
> > > Generalnie: aby uzyskac francuskie danie wez to, co chcesz usmazyc - ugotuj,
> > > dodatkowo bez soli. Do tego dodaj dowolna ilosc warzyw i juz masz francuskie
> > > danie.
> >
> > ah bon????
> > ciekaw teoria, ale chyba nie mowimy o tej samej Francji....
> >
> Owszem owszem,to jest ta slynna Nouvelle cuisine! Tylko malo ma tego byc
> (i drogie).
> pozdrawiam
> Ada
Nie jestem pewien co opis Tomasza ma wspolnego z Cuisine Nouvelle alibo z
jakakolwiek inna kuchnia poza daniem-papka dla nerwowo-chorych...
Cuisine Nouvelle zanim nie stala sie de facto zlodziejskim nabijaniem gosci w
butelke byla absolutna rewolucja w uzywaniu swiezych i nie zepsutych przesadnym
"doprawianiem" produktow. To co u takich mistrzow jak
Girardet czy Troisgros byla nektarem i ambrozja, u niskij klasy oszustow stala sie
cudownym sposobem na robienie forsy grajac na snobizmie i zasadzie ze "skoro nowe,
drogie i wszyscy o tym mowia to musi byc dobre"
dodam ze w tego rodzaju zlych restauracjach, klient po zamowieniu np kaczki dostawal
1 centymetr szescienny bladego czegos na wielkim talerzu na ktorym lezalo obok 5
gramow jakiejs kolorowej jarzyny. Cena byla oczywiscie jak za szescio-osobowa uczte.
Ale nie dlatego ze dorwali sie do niej oszusci trzeba zbic na miazge cale lata
naprawde ciekawego i nowego sposobu gotowania, ktorego jedna z ideii wiadacych byl
respekt dla smaku i natury danego produktu.
Glebokie korzenie tej kuchni pochadza raczej z tradycji japonsko/orientalnej,
i byly zawsze w glebokiej niezgodzie z tradycyjna kuchnia francuska, ktora uzywa
potezne ilosci przypraw, win, i tluszczu co jest 3 razy smiertelnym grzechem w
Cuisine Moderne.
--
Amicalement Paul Urstein
|