Data: 2006-04-08 19:27:24
Temat: Re: kurczak pieczony - nie!
Od: zbigi <z...@s...motocykle.org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aicha napisał(a):
> Użytkownik "BadeK" napisał:
>>Co mu zrobić żeby smakował dobrze i się nie zmarnował?
>
> Wszyscy Cię jednak uszcześliwiają na siłę pieczonym kurczakiem :]
> Proponuję kurczaka duszonego.
Sluszna koncepcja :)
> Kurczaka należy umyć, poporcjować, można zdjąć skórę (wariant
> dietetyczny), posolić, wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju i
> przykryć pokrywką (najlepiej szklaną). I teraz:
[...]
> I co tam jeszcze fantazja podpowie. Dusić do miękkości.
Moj ulubiony, to kurak duszony z pietruszka i czosnkiem (no i cebulki
troche tez ;))
Po podzieleniu na czesci obtaczamy dziada w mace (lub przyrzadzonej
samemu niby panierce), podsmazamy na ostrym ogniu zeby sie przyrumienil
:) i dopiero wtenczas zmniejszamy ogien i przykrywamy pokrywka uprzednio
dodajac:
obsypac swieza nacia pietruszki (moze byc duuuzo :)), kilka posiekanych
zabkow czosnku i posiekanej cebuli. Oczywiscie dolac troche wody.
Mozna robic na glebokiej patelni z dobra (ciezka) pokrywka ale trzeba
uwazac na przewracanie, lub w "gesiarce" w piekarniku.
Mniam :)
--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)
|