Data: 2005-09-23 06:34:53
Temat: Re: kwas chlebowy - gdzie kupic
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Hm. OK, a przy okazji sobie zabezpieczę przepisy na sieci ;)
> Przepisy z AD.1937
>
> Kwas chlebowy ..........1/2 kg czerwonej patoki i rozczyn z
> KWas cytrynowy.
> Wziąć 6 sztuk ładnych,................................
> Kwas żurawinowy
> Robi się tak samo jak cytrynowy z tą tylko różnicą, że zamiast cytryn
bierzemy
> 2 kg żurawin i utłuczone w garnku zalewamy 6 litrami wody.
>
> Kwas litewski.
> W baryłce drewnianej lub kamiennym garnku ułożyć dwa
bochenki...................
> Osobiście robiłem ten ostatni.
> Mniam.
> Uwaga, jak piszą, że strzela to strzela, mnie nawet butelkę rozsadziło :))
> Wszystkie objętości, wagi itp. musisz sobie przeskalować do naszych
> dużopowojennych możliwości ;))
> Ile zawiera tajemnicza 'butelka' nic mi nie wiadomo. :((
> Może ktoś na pl.rek.kuchnia będzie mógł podpowiedzieć?
>
Super przepisy !!!!!!!!!!
tylko ... troszkę czasu mi zajęło rozszyfrowanie niektórych składników .. na
ten przykład . właśnie czewronej patoki
google nie znalazło ..
a patoka to po prostu .......................miod
ale czemu czerwona ???????????????
Pozdrawiam
Kondziorek
p.s. Najbardziej podszedl mi kwas litewski (tez chlebowy nota bene) ..
|