Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!easynet-monga!e
asynet.net!diablo.theplanet.net!news.theplanet.net!newspost.theplanet.net!not-f
or-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: majonez
Date: Tue, 12 Jun 2001 12:59:44 +0100
Organization: Home
Lines: 32
Message-ID: <t...@4...com>
References: <9...@m...org.invalid>
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
NNTP-Posting-Host: modem-633.python.dialup.pol.co.uk
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsg3.svr.pol.co.uk 992347639 27818 217.135.210.121 (12 Jun 2001 12:07:19
GMT)
NNTP-Posting-Date: 12 Jun 2001 12:07:19 GMT
X-Complaints-To: a...@t...net
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:54696
Ukryj nagłówki
Biore zotlko, dodaje musztardy , soli, octu winnego/soku z
cytryny, w sumie na oko... i czesto dobrze przetartego czosnku,
moze byc skorka z cytryny.
Uzywam elektrycznej maszyny recznej (nie zamknietej bani, co sie
wierci sama w srodku). No i krece to, jak sie zrobi emulsja,
powoli dodaje olej z dodatkiem oliwy z oliwek (ale tylko troche i
nie tej zielonej, tylko "przefiltrowanej"). Na poczatku musi byc
bardzo bardzo powoli, a raczej po troszku tego oleju..chyba
szklanka lekko wejdzie na jedno zoltko. Dodaje lyzeczka do
herbaty, cieniutkim strumyczkiem. Tak w polwie drogi (1/2
szklanki) zacznie sie cos dziac, czyli emulsja zacznie gestniec,
wtedy dodaje olej szybciej (m.in. dlatego, ze zaczyna mi sie ta
zabawa nudzic!).
Uwaga - maszyna na malych obrorach, bo cholestwo moze zesztywniec
na amen
Raz jedyny, 20 lat temu mi nie wyszedl - zwazyl sie, bo jajo bylo
z lodowki, do tego krecilam nie-elektrycznie, to malo mnie szlag
nie trafil!
HTH
Krysia
>Najbardziej lubi? majonez Hellmans Babuni. W zwi?zku z tym mam pytanko.
>Czy kto? móg?by mi poda? przepis na majonez który mi WYJDZIE. Do tej pory za
>ka?dym razem by?a totalna klapa :-(((
>Poprosz? o wskazówki dotycz?ce zarówno sk?adników jak i samej techniki.
K.T. - starannie opakowana
|