Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Piotr M" <p...@z...k.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: majonez
Date: Tue, 12 Jun 2001 22:23:56 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 37
Message-ID: <9g5u0e$n7g$1@news.tpi.pl>
References: <9...@m...org.invalid>
NNTP-Posting-Host: 195.205.108.28
X-Trace: news.tpi.pl 992377678 23792 195.205.108.28 (12 Jun 2001 20:27:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jun 2001 20:27:58 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:54789
Ukryj nagłówki
Użytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9g573u.3vvjji7.1@misica.org.invalid...
> Najbardziej lubię majonez Hellmans Babuni. W związku z tym mam pytanko.
> Czy ktoś mógłby mi podać przepis na majonez który mi WYJDZIE. Do tej pory
za
> każdym razem była totalna klapa :-(((
> Poproszę o wskazówki dotyczące zarówno składników jak i samej techniki.
>
> --
> Pozdrawiam, misiczka
> Często smak życia odbiera nam apetyt.(O. Opolski)
> http://www.misiczka.republika.pl
Witam Miłośniczki majonezu. Przepisy dobre tzn proporcje, smak itd, ale ta
mechanizacja zabija wszystko. Majonez kręcimy w misce szklanej w jedną stonę
za pomocą drewnianego tłuczka (tak kiedyś nazywała to moja Babcia). Olej
wlewamy powoli, kręcimy i jak już widać stałą konsystencję to dodajemy drugą
łyżeczkę oleju. Temperatura wszystkich składników jest taka sama. W miarę
zwiększania objętości majonezu zwiększamy ilość wlewanego oleju.Tak aż do
wyczerpania zapasu oleju. Z jednego żółtka wychodzi do 0,5 l majonezu. Do
smaku dodajemy składniki smakowe jak musztarda, pieprz, troszkę octu. Jeśli
majonez ma być rzadszy do sosu lub sałatki to wystarczy dodać łyżeczkę lub
dwie ostudzonej wody przegotowanej.
Jeśli przekroczymy granicę bezpieczeństwa i majonez się zwarzył to
startujemy od nowa. Do miski wlewamy jedno żółtko kręcimy do uzyskania
jednolitej masy i dodajemy powoli zwarzony majonez porcjami po łyżeczce.
Pomocne jest na samym początku zainicjowanie procesu emulgacji poprzez
dodanie łyżeczki musztardy. Całość należy długo mieszacz (kręcić). Jeszce mi
się nie zdarzyło zepsuć majonez w ten sposób. Próbowałem raz mechanicznie i
nic mi z tego nie wyszło. Tradycyjnie kręcony ma ten smak i styl no i nie
wypada z miski. Ma tylko jedną wadę. Szybko znika. Życzę smakowitości. do
najbliższego kręcenia Piotr.
P.S. Jestem po obfitej kolacji i rozpisałem się nadmiernie. Przepraszam.
Piotrek
|