Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia majonez Re: majonez

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: majonez

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Piotr M" <p...@z...k.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: majonez
Date: Tue, 12 Jun 2001 22:23:56 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 37
Message-ID: <9g5u0e$n7g$1@news.tpi.pl>
References: <9...@m...org.invalid>
NNTP-Posting-Host: 195.205.108.28
X-Trace: news.tpi.pl 992377678 23792 195.205.108.28 (12 Jun 2001 20:27:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jun 2001 20:27:58 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:54789
Ukryj nagłówki


Użytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9g573u.3vvjji7.1@misica.org.invalid...
> Najbardziej lubię majonez Hellmans Babuni. W związku z tym mam pytanko.
> Czy ktoś mógłby mi podać przepis na majonez który mi WYJDZIE. Do tej pory
za
> każdym razem była totalna klapa :-(((
> Poproszę o wskazówki dotyczące zarówno składników jak i samej techniki.
>
> --
> Pozdrawiam, misiczka
> Często smak życia odbiera nam apetyt.(O. Opolski)
> http://www.misiczka.republika.pl

Witam Miłośniczki majonezu. Przepisy dobre tzn proporcje, smak itd, ale ta
mechanizacja zabija wszystko. Majonez kręcimy w misce szklanej w jedną stonę
za pomocą drewnianego tłuczka (tak kiedyś nazywała to moja Babcia). Olej
wlewamy powoli, kręcimy i jak już widać stałą konsystencję to dodajemy drugą
łyżeczkę oleju. Temperatura wszystkich składników jest taka sama. W miarę
zwiększania objętości majonezu zwiększamy ilość wlewanego oleju.Tak aż do
wyczerpania zapasu oleju. Z jednego żółtka wychodzi do 0,5 l majonezu. Do
smaku dodajemy składniki smakowe jak musztarda, pieprz, troszkę octu. Jeśli
majonez ma być rzadszy do sosu lub sałatki to wystarczy dodać łyżeczkę lub
dwie ostudzonej wody przegotowanej.
Jeśli przekroczymy granicę bezpieczeństwa i majonez się zwarzył to
startujemy od nowa. Do miski wlewamy jedno żółtko kręcimy do uzyskania
jednolitej masy i dodajemy powoli zwarzony majonez porcjami po łyżeczce.
Pomocne jest na samym początku zainicjowanie procesu emulgacji poprzez
dodanie łyżeczki musztardy. Całość należy długo mieszacz (kręcić). Jeszce mi
się nie zdarzyło zepsuć majonez w ten sposób. Próbowałem raz mechanicznie i
nic mi z tego nie wyszło. Tradycyjnie kręcony ma ten smak i styl no i nie
wypada z miski. Ma tylko jedną wadę. Szybko znika. Życzę smakowitości. do
najbliższego kręcenia Piotr.
P.S. Jestem po obfitej kolacji i rozpisałem się nadmiernie. Przepraszam.
Piotrek


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.06 Biedron
13.06 Dana
13.06 Krysia Thompson
18.06 Joanna Siekierska
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?