From: "Dana" <d...@n...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9...@m...org.invalid>
Subject: Re: majonez
Date: Wed, 13 Jun 2001 13:14:08 +0200
Lines: 22
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
Message-ID: <3b2749b7$1@news.vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 992430519 dana.netgate.com.pl (13 Jun 2001 13:08:39 +0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:54842
Ukryj nagłówki
Użytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9g573u.3vvjji7.1@misica.org.invalid...
> Najbardziej lubię majonez Hellmans Babuni. W związku z tym mam pytanko.
> Czy ktoś mógłby mi podać przepis na majonez który mi WYJDZIE. Do tej pory
za
Majonezy, ktore robie wychodza mi bez wzgledu na temperature skladnikow,
rodzaj miski (makutra, plastikowa, szklana) i "krecidla". Ucieram zoltko z 1
lyzeczka cukru, szczypta soli, pieprzu, sokiem z cytryny (1 lyzka=2cm
plaster) i zaczynam dolewac olej, najpierw po troszeczke, pozniej juz
wiekszymi porcjami. W 1 zoltko wcieram okolo 1 szklanki oleju.
Kiedys robilam majonez "na kolanie", siedzac na oparciu fotela i rozmawiajac
z Ciocia - nie mogla uwierzyc, ze sie udal. To chyba jednak kwestia wprawy i
licznych eksperymentow.
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
|