Data: 2001-07-31 11:41:52
Temat: Re: mam ?liwki mirabelki
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik kasiek <k...@w...ps.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9k5vcn$26r$...@z...man.szczecin.pl...
> dość duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
> kachna
>
>
Swojego czasu pisałam o galaretce mirabelkowej z imbirem.
Z mirabelek sporządzić sok w sokowniku. Następnie z soku zrobić galaretkę
używając żel-fix'u dr'a Oetkera 2+1 dokładnie wg przepisu na opakowaniu,
proporcje to 3/4 l soku na 40 dag cukru. Zanim dodasz żel-fix sok z cukrem
należy przyprawić 1/2 pł. łyżeczki cynamonu, szczyptą mielonych goździków i
dwiema szczyptami mielonego imbiru (mówiło się na to galaretka z imbirem,
więc nie miałam pojęcia o tych innych przyprawach). Można też użyć imbiru
świeżego. wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza - trudno zdefiniować
precyzyjnie ale mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2 cm
kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości,
dopiero potem odprawiamy wszystkie obrzędy z żel-fixem. Ze świeżym imbirem
ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu
pikantności w słodkim dżemie dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej. Nie
używaj innych substancji żelujących, bo wszystkie zawierają landrynkowe
dodatki smakowe, tylko Oetker ma smak neutralny, po prostu pektyny i kwas
cytrynowy.
Jadam to cudo u Teściowej - warto spróbować!
Agata Solon, naturalna
|