Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.one
t.pl
From: y...@a...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: moj dzem
Date: 26 Jun 2003 09:59:24 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 24
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <g...@4...com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1056614364 24019 192.168.240.245 (26 Jun 2003 07:59:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jun 2003 07:59:24 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.216.84.134, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161117
Ukryj nagłówki
> z jablek to robic mus do szarlotek na zime. mus , snaczy przecier
> - mozna gotowac jakblka cale pokrojone w kawalki (cale = nie
> obrane i z pestkami - te pektyny maja, skorka zdaje sie tez choc
> tu moze sie myle), az odparuja, zgestenieja i sie rozleca. przez
> sito do nastepnego ranka. pocukrzyc do smaku - lepiej mniej niz
> za duzo ;)) ), nakladac do sloikow i juz.
Dzieki wielkie! ja jeszcze o te jablka... a moge obrac jablka i
wyrzucic 'ogryzki'?? Bo jakos nie przemawiaja do mnie te pestki w musie
jablkowym. Chyba, ze one (pestki) potem zostaja na sicie przy przecierani, tak?
I te jablka pokrojone to gotowac w wodzie? Z dodatkiem cukru?
Jeszcze zapytam o sterylizacje sloikow. Ja zawsze myje dokladnie i wycieram do
sucha. Ale spotkalam sie z opinia, ze powinnam je wlozyc do goracego
piekarnika. I tu moje pytanie, do jakiej temperatury je wlozyc? I zakretki tez?
Bo ja jakos mam wrazenie, ze to sloiki mi w tym piekarniku popekaja, a zakretki
rozgrzeja do czerwonosci... Czy moze mycie wystarcza?
Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|