Data: 2003-06-26 07:59:24
Temat: Re: moj dzem
Od: y...@a...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> z jablek to robic mus do szarlotek na zime. mus , snaczy przecier
> - mozna gotowac jakblka cale pokrojone w kawalki (cale = nie
> obrane i z pestkami - te pektyny maja, skorka zdaje sie tez choc
> tu moze sie myle), az odparuja, zgestenieja i sie rozleca. przez
> sito do nastepnego ranka. pocukrzyc do smaku - lepiej mniej niz
> za duzo ;)) ), nakladac do sloikow i juz.
Dzieki wielkie! ja jeszcze o te jablka... a moge obrac jablka i
wyrzucic 'ogryzki'?? Bo jakos nie przemawiaja do mnie te pestki w musie
jablkowym. Chyba, ze one (pestki) potem zostaja na sicie przy przecierani, tak?
I te jablka pokrojone to gotowac w wodzie? Z dodatkiem cukru?
Jeszcze zapytam o sterylizacje sloikow. Ja zawsze myje dokladnie i wycieram do
sucha. Ale spotkalam sie z opinia, ze powinnam je wlozyc do goracego
piekarnika. I tu moje pytanie, do jakiej temperatury je wlozyc? I zakretki tez?
Bo ja jakos mam wrazenie, ze to sloiki mi w tym piekarniku popekaja, a zakretki
rozgrzeja do czerwonosci... Czy moze mycie wystarcza?
Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|