Data: 2004-02-10 12:32:41
Temat: Re: napolitanka
Od: bella <belunia@[usunxxx]autograf.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2004-02-10 13:18, Użytkownik Karmakoma napisał:
> Użytkownik "bella" <belunia@[usunxxx]autograf.pl> napisał w wiadomości
> news:c0ag7g$mdr$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>Witam!
>>
>>Mam w sobote ugotowac zupke, ktora nazywa sie napolitanka (?)
>>ponoc jest z serkow topionych (?)
>>
>>Google napisały
>>"Szukanego zwrotu - napolitanka group:pl.rec.kuchnia - nie znaleziono w
>>żadnym artykule grupy pl.rec.kuchnia."
>>
>>Czy ktos zna przepis na te wlasnie zupke?
>>Bylabym wdzieczna za podzieleniem sie przepisem :)
>>
>
>
> Zupa neapolitańska
> 1250 ml rosołu z kostki rosołowej,
> 1 łyżka masła,
> 1 łyżka mąki,
> 10 dag sera żółtego (parmezan),
> 4 żółtka,
> 1/4 l śmietany,
> koper,
> sól,
> 15 dag ugotowanego makaronu
>
> Masło stopić, dodać mąkę i mieszając zrobić białą zasmażkę rozprowadzając
> małą ilością zimnego rosołu, podprawić pozostałym rosołem i zagotować . Ser
> utrzeć na tarce i dodać mieszając do rosołu. Żółtka rozbić ze śmietana,
> zaparzyć wrzącym rosołem nie przerywając mieszania i połączyć z zupą. Dodać
> umyty i drobno pokrojony koper, przyprawić do smaku solą. Podawać z
> oddzielnie ugotowanym włoskim makaronem.
>
> przepis pochodzi z : http://www.kuchnia.3miasto.pl/1944.htm
>
Wielkie dzieki Karmakoma
Czy gotowalas te zupke?
--
pozdrawiam
b.
p.s. Jeśli chcesz napisać do mnie usuń [usunxxx] z mojego adresu
|