Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia no ogórki na ostro a la ixełka Re: no ogórki na ostro a la ixełka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: no ogórki na ostro a la ixełka

« poprzedni post następny post »
X-Received: by 10.140.101.235 with SMTP id u98mr5318qge.22.1412025687560; Mon, 29 Sep
2014 14:21:27 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.140.101.235 with SMTP id u98mr5318qge.22.1412025687560; Mon, 29 Sep
2014 14:21:27 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!
uq10no649827igb.0!news-out.google.com!i10ni52qaf.0!nntp.google.com!s7no18442qap
.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Mon, 29 Sep 2014 14:21:27 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <m09srf$lg2$1@speranza.aioe.org>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=83.6.156.48;
posting-account=N1s5fQoAAADh79ikLaZl6sk75TRnxCdW
NNTP-Posting-Host: 83.6.156.48
References: <m09srf$lg2$1@speranza.aioe.org>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <7...@g...com>
Subject: Re: no ogórki na ostro a la ixełka
From: ikselk%g...@g...com
Injection-Date: Mon, 29 Sep 2014 21:21:27 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356999
Ukryj nagłówki

W dniu niedziela, 28 września 2014 22:59:31 UTC+2 użytkownik iwanos napisał:
> robią wrażenie


Zrób sobie mięsko do tych ogóreczków - konserwę boczkową w słoikach, nie pożałujesz
tak jak z ogórkami.

Konserwa boczkowa po ikselsku:

- 3 kg boczku surowego
- 54 gramy soli peklującej pół na pół ze zwykłą solą (ja tak zrobiłam)
- łyżeczka cukru
- 4 pełne łyżki żelatyny
- 1 szklanka wody
- 3 pełne łyżeczki pieprzu czarnego
- 4 łyżki przyprawy do zup Maggi
- 2 pełne łyżki czosnku granulowanego (świeżego szkoda, bo i tak będzie gotowanie)
- papryka ostra (dodana dopiero przy napełnianiu słoików - ok. pół łyżeczki na słoik)
- słoiki (ok.8-9 szt., z szeroką gardzielą a'350 ml, które polecałam tu niedawno).

Boczek wybrać taki, żeby miał dużo mięsa.
1/2 boczku, tę z tłuściejszego końca, raz zemleć przez najgrubsze sitko maszynki,
resztę pokroić w 2-cm grubości paski lub 3-cm kostkę. Boczek mielony i krojony
wymieszać ze wszystkimi składnikami (bez papryki), dodając wodę, dobrze wyrobić
(wymasować), ubić w misce, przykryć folią spożywczą, wstawić na 24 h do lodówki.

Na dno każdego słoika wsypać 1/4 łyżeczki papryki ostrej, łyżką nałożyć boczek,
uciskając aby zminimalizować wolne przestrzenie wewnątrz słoika, wyrównać
powierzchnię, posypać 1/4 łyżeczki papryki.
Brzegi słoików dokładnie wytrzeć i odtłuścić ręcznikiem papierowym minimalnie
umaczanym w spirytusie, założyć czyste nakrętki, zakręcić mocno.

Słoiki włożyć go garnka podkładając pod nie metalową/drewnianą ażurową wkładkę albo
złożoną ścierkę, zalać zimną wodą aż po wieczka, pasteryzować 3-krotnie w odstępach
przynajmniej 24-, a lepiej 48-godzinnych, za każdym razem przez 1 godzinę (liczac
czas pasteryzacji od zawrzenia wody w garnku).

Po każdej pasteryzacji wyjąć słoiki i ustawić na blacie na ręczniku, żeby ostygły w
temp. pokojowej - nie wkładać między pasteryzacjami do lodówki!

Po ostatniej pasteryzacji i wystudzeniu - dobrze jest schować konserwy do lodówki,
aby galaretka wokół mięsa stężała, zresztą zawartość najlepiej smakuje schłodzona i
dobrze wtedy tężeje galaretka. Warto otworzyć jeden słoik zaraz po pasteryzacji i
schłodzeniu, a potem odczekać tydzień i otworzyć następny, żeby porównać, jak w miarę
upływu czasu konserwa się "przegryza" i z bardzo dobrej staje się coraz bardziej
EKSTRA, w ogóle im dłużej stoi, tym jest lepsza :-)

Oczywiście po 3 pasteryzacjach konserwa nie wymaga trzymania w lodówce i ma trwałość
przynajmniej pół roku bez lodówki, ale ze względów smakowych i estetycznych oraz dla
ułatwienia krojenia zawartości warto każdy słoik przed otwarciem choć kilka godzin w
lodówce jednak potrzymać.

Zawartość wykrawamy nożem wprost ze słoika albo wyjmujemy na talerz w całości i tam
kroimy. Zdjęcia może później, bo teraz nie mam czasu :-)









 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
29.09 ikselk%g...@g...com
29.09 ikselk%g...@g...com
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?