Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: doslaw <doslaw_usunto_@_totez_.zlo.pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: noze kuchenne - roznice
Date: Tue, 02 Jun 2009 14:37:34 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 40
Message-ID: <h036ef$lue$1@inews.gazeta.pl>
References: <gvujkt$jdl$1@news.onet.pl> <g...@4...net>
<gvullc$i1q$1@inews.gazeta.pl>
<zehglxzgf9w9$.1nv97cfjo1qv0$.dlg@40tude.net>
<d...@4...com>
<gvurrb$hjm$1@inews.gazeta.pl>
<5mbbnvi91ugx$.18sh7zsd8siuw$.dlg@40tude.net>
<gvv2h2$ege$2@inews.gazeta.pl>
<yn41v9ynzsb8$.cc8fo2h7j9kr$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 62-pra-9.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1243946255 22478 85.222.40.62 (2 Jun 2009 12:37:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 2 Jun 2009 12:37:35 +0000 (UTC)
X-User: dswdswdsw
In-Reply-To: <yn41v9ynzsb8$.cc8fo2h7j9kr$.dlg@40tude.net>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:111942
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 01 Jun 2009 01:06:15 +0200, doslaw napisał(a):
>
>
>>> Dobry nóż nie wymaga specjalnej techniki.
>> no wiec wlasnie...
>> ja mam taki jeden, ktory rewelacyjnie kroi i taki drugi z tej samej
>> firmy, ktory jest kiepski (bo ma male zabki;) )
>> mimo, ze to sa noze z nizszej polki (jakies 50 zeta) to akurat ten do
>> chleba jest super
>>
>> czego nie moge powiedziec o jego bracie, normalnym duzym szerokim do
>> krojenia, ktoremu niewiadomo kiedy powstal uszczerbek, dosc duzy ;)
>
> Na kilkanaście posiadanych różnego autoramentu i maści noży używam
> jednego-dwu. I tyle. Reszta tylko leży. Trafić na dobry nóż to sztuka. Przy
> czym z doświadczenia już wiem, ze te dobre wcale nie ukrywają się między
> najdroższymi. te najdroższe mają, owszem, design, dużo stali, jakieś tam
> pseudoudogodnienia, które to rzezcy w sumie tylko przeszkadzają. Nóż ma być
> prosty, tani, lekki i ostry, no i nie tępiący się w zmywarce. Te warunki
> spełniają jedyne dwa, wcale nie drogie, noże - reszta tylko kasę pochłonęła
> i leży.
o widzisz
ja mam troche inne targety, bo nóż powinien być ciężki (no bez przesady,
ale nie może być lekki jak drewniana łopatka do masła
no i porządnego noża nie myje się w zmywarce ;) (chociaż ja tam
wszystkie myje, ale to dlatego, że nie są porządne, tylko średnie - co
oczywiście ma wpływ na ostrość (ostrzone raz na 1-2 tyg, bo nie ma nic
gorszego w kuchni niż chociaż przytępiony lekko nóż;) - tego zdania co
prawda nie podziela moja matula, która to po wizycie u mnie lub po mojej
wizycie u niej ma pokaleczone palce...po prostu nie przyzwyczajona do
ostrych noży i że nóź tak łatwo może ciąć)
a. najprostszy test na ostrość noża :
wziąć kartkę papieru (takiego od drukarki na ten przyklad) i trzymając
ją za róg w powietrzu jednym ciachnięciem przeciąc ją
jak przetnie całość (wiadomo, pod jakims tam katem), bez żadnych
poszarpań i pogięć kartki - znaczy że nóż jest ostry ;)
|