Data: 2003-10-31 14:25:29
Temat: Re: ocet z winogron
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Daniel Walas wrote:
> On Fri, 31 Oct 2003 11:10:42 +0000 (UTC), "Jerzy Nowak"
> <w...@N...gazeta.pl> wrote:
>
>
>>[...]
>>
>>Danielu, z winogron zrób dobre wino.
>>A na ocet to kup sobie w sklepie takie wino za 10 zł, otwórz i za pare dni
>>bedziesz mieć ocet.
Dobra rada. Ja tak zwykle robię i od lat nie kupowałem octu. Tyle, że
nigdy nie trwało to parę dni. Różne wina kwaśniały mi w różnym tempie,
niektóre kilka miesięcy. Ponadto dobry ocet winny dojrzewa z czasem.
>
> Jurek, proste i cieszy. Ale tych winogron jest bardzo duzo - jak
> nigdy. Ale sprobuje obu metod. A jesli chcialoby sie wzbogacic taki
> ocet o inne aromaty? Probowales cos dorzucac?
Dodawałem estragonu i szalotek. Jedna szalotka starczy na ok. litr
octu. A z pewnoscia mozna spróbować z innymi dodatkami.
Władysław
|